Полтава, вул. Соборності 77А,
зуп. «площа Зигіна»

тел.: +38-050-346-53-38, email:[email protected]

Користь води для людей під час занять фітнесом

Користь води для людей під час занять фітнесом

Під час занять фітнесом шкідливо недостатнє вживання води, так як швидко настає втома, порушується координація рухів, виникають м'язові судоми.

Чому це відбувається? Коли людина активно рухається, він більше потіє - у нього зменшується об'єм крові. Якщо запас рідини не поповнюється, то серцю важче перекачувати кров. Тому воду потрібно пити до занять, під час занять і після них, щоб уникнути зневоднення організму.

Вода є живильним середовищем для всіх клітин людського організму. Саме вода займає більшу частину обсягу кожного органу. Наприклад, в крові води 90%, в мозку її 85%, води в м'язах 75%, в печінці води - 65%, кістки містять 28% води, а жирова тканина - 25%. За участю води в тілі людини протікають всі хімічні реакції.

Жага служить показником кризового стану - серйозного зневоднення організму, і він б'є на сполох. Тому, людина повинна заповнювати нестачу води не на вимогу організму, а постійно - коли хочеться пити і коли не хочеться.

Через те, що більшість випивають за день тільки третю частину денної норми води, розвиваються багато хвороб. Організм здатний компенсувати дефіцит води самостійно тільки протягом 3 днів. Організм забирає воду спочатку з клітинної рідини, потім з позаклітинного, а потім з кров'яного русла.

Якщо організм не отримує достатню кількість рідини, то він починає працювати в режимі економії. В першу чергу він намагається забезпечити рідиною найважливіші органи: нирки і печінку, серце, легені і мозок. І для цього необхідну рідину він витягує зі шкіри, кишечника, суглобів, тим самим позбавляючи їх можливості нормально функціонувати.

Користь води для здоров'я людини

Польза воды для людей во время занятий спортом

Погане самопочуття ми зазвичай пояснюємо втомою або стресами, недоліком вітамінів і т. Д. Але ж часто організм, таким чином, вимагає звичайної води. Тому що без води неможлива повноцінна робота всіх наших органів.

Взяти, наприклад, печінку. Печінка захищає організм від руйнівного впливу, який чинять мікроби і віруси, харчові барвники і консерванти, баластні речовини і продукти розпаду алкоголю. Завдання печінки полягає в тому, щоб токсини перевести в водорастворимую форму і вивести їх благополучно з організму. Завдяки нормальному водного балансу печінку витрачає менше часу на переробку відходів і робить це якісно, ​​а значить, запобігає розвитку різних захворювань.

Нирки фільтрують всі види рідини в організмі. Коли людина п'є достатньо води, то нирки виводять зайву рідину з сечею, а разом з нею і всі шкідливі речовини. Якщо вживається мало води, тоді нирки змушені економити її і затримувати в організмі. В цьому випадку утворюється менше сечі, вона сильно концентрована, що створює труднощі для роботи нирок.

Всі шкідливі речовини, що потрапляють в кров, «утилізує» лімфа. Лімфа збирає мертві клітини та інші відходи, доставляє їх в лімфатичні вузли, де вони фільтруються, а потім відправляються на переробку в печінку і нирки. А справлятися з цим відповідальною справою лимфе допомагає нормальний водний баланс.

Суглоби. Артрит доставляє страждання багатьом людям, але мало хто знає, що причиною цієї хвороби часто є хронічне зневоднення організму. У здорової хрящової тканини міститься велика кількість води - вона виконує роль мастила, щоб суглоби не терлися один об одного. Якщо організм піддається хронічного браку рідини, то суглоби серйозно пошкоджуються і це призводить до артриту.

Користь води для шкіри і краси

Недостатній прийом води призводить до зневоднення організму. Зневоднений організм не може повністю очищати органи від шкідливих речовин, вони надходять в кров і це неминуче відбивається на стані шкіри. Шкіра стає блідою, в'ялою, лущиться, з землистим відтінком, на обличчі з'являються прищі, а на стегнах і сідницях - целюліт, спостерігається сухість п'ят і ліктів.

Користь води для схуднення

Користь води для схуднення

Крім усього іншого, вода допомагає позбавлятися від зайвої ваги і є навіть ключовим фактором в схудненні. У воді не міститься жир і холестерин, в ній немає калорій, вода зменшує апетит і бере участь в переробці запасів жиру. Якщо води в організмі недостатньо, то нирки не можуть нормально функціонувати. Тоді їх роль бере на себе печінку, а її здатність брати участь в обміні жирів знижується. В результаті жир починає накопичуватися в організмі і людина товстішає. Тому, якщо людина прагне скинути зайву вагу, але потрібну кількість води не п'є, то організм не буде нормально переробляти жир.

Також потрібно визнати, що часто повніють від того, що в організмі затримується вода. Наприклад, людина схильна до застою рідини в організмі вважає, що якщо він буде пити менше води, то проблема вирішиться сама собою. Але результат буває зворотним. Якщо організму не вистачає води, то він намагається утримувати кожну краплю рідини і відкладає її про запас в кисті рук і ступні ніг. Тому рекомендується давати організму достатньо води. І потрібно пам'ятати: чим більше солі вживає людина, тим більше організм затримує води, щоб цю сіль розчинити.

Скільки води потрібно пити

Сколько воды нужно пить

В середньому близько двох літрів води виводиться з організму щодня через нирки, кишечник, легені і шкіру. Приблизно 0,5 л рідини в день втрачається тільки при видихання. Якщо ця кількість води регулярно не заповнює - організм буде зневоднений. Ознаки зневоднення: втома, головний і м'язовий біль, сухість у роті і очах, непереносимість спеки, темна сеча.

Скільки ж води людині потрібно пити?

Фахівці з лікування ожиріння стверджують, що здоровій людині необхідно випивати мінімум 8-10 склянок води в день. При заняттях фізкультурою або в жаркому кліматі потрібно ще більше води. А людині, у якого надмірна вага, слід додатково пити по 1 склянці води на кожні 10 кг зайвої ваги. Слід пам'ятати: коли настає сильна спрага - це значить, вже почалося зневоднення організму, тому недостатньо пити воду тільки коли відчуваєш спрагу.

Скільки води потрібно дитині? Згідно з дослідженнями Науково-дослідного інституту дитячого харчування в Німеччині виявлено, що діти від 1 до 4 років мало п'ють рідини. Дитина в цьому віці особливо чутливий до зневоднення організму і повинна випивати в день майже 1 л рідини, крім тієї, яку він приймає разом з їжею. Але в середньому діти п'ють на 1/3 менше і не через те, що не хочуть. Дослідження показали, що часто батьки відмовляють дати попити дитині, коли він просить. Найоптимальніший напій - це чиста вода.

Чи можна замінювати воду напоями?

Розбавлені водою фруктові та овочеві соки заповнюють потреба організму в рідині, але вони містять калорії. А щоб засвоїти напої, що містять молоко і цукор, організму потрібно звичайна вода. Чай, кава і алкоголь надають легку сечогінну дію, тому після них організму потрібна вода для відшкодування втрати рідини. Таку цінну рідину, як вода, ніщо не може замінити!
Як навчитися пити воду

Щоб навчитися пити більше води, спробуйте робити наступне:

  • Носіть завжди з собою пляшку води.
  • При кожному прийомі їжі потрібно випивати склянку води.
  • Пити воду перед заняттями фізкультурою, під час занять і після.
  • У перервах між роботою пити воду, а не чай і кава.
  • Для поліпшення смаку води фільтруйте її і додайте сік лимона.

Коли воду пити шкідливо

  • На ніч пити воду шкідливо. Випивати склянку води потрібно вранці після пробудження, але тільки не на ніч. Інакше нирки працюватимуть з перевантаженням, а вранці з'являться набряки на обличчі, на ногах і на пальцях рук.
  • З крана. Пити воду з крана не можна. Вода обробляється антибактеріальними хімікатами, що містять хлор, а це отрута. Крім цього, вода втрачає якість, просуваючись по старим трубам. Воду з крана потрібно обов'язково кип'ятити або піддавати фільтрації.
  • З відкритої водойми не можна пити воду. Багато хто вважає, що вода з джерела смачна і корисна і її можна пити без побоювання. Не варто забувати, що у відкритому водоймищі прекрасно розмножуються різні мікроорганізми. Тому краще і від неї відмовитися.